12 września 2021 roku w Charsznicy miała miejsce IV już edycja Konkursu „Najcięższa Polska Główka Kapusty”, którego organizatorem jest Gminny Ośrodek Kultury w Charsznicy oraz Bejo Zaden Poland.
Konkurs, jak co roku, cieszy się ogromnym zainteresowaniem wśród miejscowych plantatorów i ma zakres ogólnopolski. Regulamin nie określa sposobów i metod wyhodowanej na potrzeby konkursu główki kapusty. Jedynym kryterium branym pod uwagę jest waga główki kapusty (bez korzenia) wraz z liśćmi wierzchnimi, które muszą być zdrowe, zielone i nie podgnite.
W tegorocznej edycji pula nagród była dość wysoka. Na laureatów trzech pierwszych miejsc, oprócz okolicznościowej statuetki i Dyplomu, których fundatorem był GOK w Charsznicy, czekały bony na 15 tys., 12,5 tys. i 10 tys. nasion kapusty oraz 600 kg opakowanie granulowanej saletry wapniowo-potasowej Unika Calcium BB firmy Yara, 500 kg granulowanej saletry wapniowej z borem Yara Liva Nitrabor BB oraz 500 kg granulowanej saletry wapniowej Yara Liva Tropicote BB – ufundowane przez Bejo Zaden Poland.
Komisja konkursowa, w składzie: Szymon Kubit, Marcin Durman i Mateusz Kania, dokonała ważenia zgłoszonych do Konkursu 13 kapust, w wyniku czego wyłoniono zwycięzców:
- I miejsce – Adam Wolny, kapusta o wadze 14,05 kg (odmiana Novoton)
- II miejsce – Przemysław Peroń, kapusta o wadze 13,75 kg (odmiana Novoton)
- III miejsce – Jerzy Peroń, kapusta o wadze 13,55 kg (odmiana Novoton)
Pozostałe lokaty zajęli:
- Urszula Stachowicz – 13,37 kg (Novoton)
- Jakub Garus – 12,75 kg (Menzania)
- Ryszard Kruszec – 12,45 kg (Jaguar)
- Jakub Kruszec – 12,10 kg (Jaguar)
- Mateusz Nowak – 11,90 kg (Kilaplon)
- Joanna Nowak – 11,70 kg (Kilaplon)
- Marcin Garus – 10,75 kg (Menzania)
- Ewa Janus – 10,65 kg (Kilaplon)
- Kacper Garus – 10,00 kg (Menzania)
- Grzegorz Janus – 9,80 kg (Kilaplon)
Więcej na stronie GOK w Charsznicy