Dzień Zdrowego Śniadania w SP Antolka

0
601

21 listopada bieżącego roku pod takim właśnie tytułem przeprowadzono w klasach I -V Szkoły Podstawowej w Antolce zajęcia edukacyjne w ramach projektu współfinansowanego ze środków UE „Program dla szkół”. W czasie tego zajęcia uczniowie mieli za zadanie przygotować smaczne, zdrowe i kolorowe kanapki na II śniadanie.

Po przeprowadzeniu krótkiej pogadanki na temat zdrowego odżywiania rozpoczęto zabawę kulinarną. Na kanapkach (dominowało ciemne pieczywo) nie zabrakło różnych serów, wędlin, jajek, no i oczywiście pomidorów, papryk, sałaty, ogórków, rzodkiewek. Na zakończenie zajęcia, po krótkim przypomnieniu zasad estetycznego podawania i spożywania posiłków, odbyła się wspólna degustacja. Wszystkim bardzo smakowało, bo wiadomo, nie ma jak własnoręcznie zrobione śniadanie.

Żeby dzisiejsi uczniowie w życiu dorosłym zdrowo się odżywiali, trzeba im takie nawyki zaszczepiać od najmłodszych lat. A potem to już tylko „smacznie, zdrowo, kolorowo…” aż do późnej, pogodnej starości.